Fodbold i Latinamerika 2015-16

Brasilien i japansk udgave til Copa América

Brasiliens landstræner Carlos Dunga må klare sig uden sin markant bedste spiller Neymar ved Copa América.

 

De femdobbelte verdensmestre er uden sin absolutte stjerne til jubilæumsturneringen i USA

 

 

Af Peter Arnholdt, dansk fodbold-talentspejder med bopæl i Brasiliens tredjestørste by Belo Horizonte

 

"Hvis du fjerner Neymar fra landsholdet, så får du Japan!"

Sådan lød ordene fra  Paulo Nunes, en tidligere brasiliansk landsholdsangriber med masser af mål for storklubberne Flamengo, Grèmio og Palmeiras, da han skulle beskrive landsholdet, "A Seleçao", anno 2016. Selv om Japan efterhånden har fået et ganske fint landshold, så er bemærkningen alligevel én, som gør "naller" på mange brassere. Måske forbi den kan være sand ...

Ved Copa América får de kanariegule mulighed for at tilbagevise Nunes’ påstand. Brasilien stiller nemlig op uden Neymar. Sambalandets absolutte topnavn kunne ikke få fri fra Barcelona til både Copa América og OL, og fodboldforbundet har altså prioriteret den olympiske turnering på hjemmebane foran kampen om det udvidede sydamerikanske mesterskab.

 

Dæmpede forventninger

Denne prioritering er der delte meninger om. Brasilien er ikke kommet så godt fra start i den sydamerikanske VM-kvalifikationsturnering, og kampene i USA kunne netop bruges til at få holdet til at fungere bedre. Nu får landstræner Carlos Dunga i stedet for til opgave at spille et hold sammen uden dets absolutte nøglefigur, og det lægger en naturlig dæmper på ambitionerne.

Den gamle landsholdsbomber Ronaldo rammer meget godt forventningslejet for det brasilianske landshold i forbindelse med et interview for nylig:

"Det har været svært de sidste to år med Neymar, så det bliver endnu sværere uden ham. Jeg kan ikke afvise, at Brasilien kan vinde. Der er store navne, som spiller i store klubber og som har erfaring til at gøre det godt på landsholdet. Men med tanke på det, som man har præsteret på det seneste, så er jeg ikke særlig optimistisk på Brasiliens vegne", sagde Ronaldo.

 

Hurtig boldomgang

Brasilien varmede blandt andet op til Copa América med en 2-0 sejr over Panama, målene sat ind af Jonas og unge Gabriel ’Gabigol’ Barbosa. Dungas mandskab vadede i chancer, men effektiviteten var ikke særlig høj mod nummer 52 på verdensranglisten. Det kunne ses, at det Neymarløse landshold arbejder med en hurtig boldomgang, men om det holder mod bedre modstandere, må tiden vise.

De femdobbelte verdensmestre kommer i hvert fald på hårdt arbejde i kampen om at finde fodfæste uden sin absolutte stjerne, og der vil blive fyret godt op under landstræner Carlos Dunga, såfremt resultaterne og spillet ikke er tilfredsstillende.

Hvis tingene ikke kommer til at fungere, hvis alt skal sættes på et bræt i kampen for overlevelse, ja, så kan vi faktisk godt ende med en gang kamikaze-fodbold. Risikoen er der, og dermed kan Paulo Nunes’ beskrivelse komme til at holde meget godt stik.

 

Lidt om Copa América:

Turneringen blev spillet første gang i 1916, så det er en jubilæumsudgave denne gang. Det hele begyndte med fire lande, men her 100 år efter har turneringen ekstraordinært deltagelse af 16 hold. Vi har de 10 sydamerikanske mandskaber, og så er der delt invitationer ud til seks andre lande, hvoraf USA fik lov til at nappe værtsskabet.

Dette års turnering afvikles i perioden 3.-26. Juni. Finalen spilles på MetLife Stadium i New Jersey.

TV3Sport viser kampe fra turneringen.

 

Puljerne:

A:
Colombia
Costa Rica
Paraguay
USA

B:
Brasilien
Ecuador
Haiti
Peru


C:
Jamaica
Mexico
Uruguay
Venezuela


D:
Argentina
Bolivia
Chile
Paraguay

 

Favorit: Argentina.

Outsidere: Brasilien, Chile, Colombia, Uruguay og USA.

Fyld: Haiti og Panama.

 

Profiler: Lionel Messi (Argentina), Luís Suárez (Uruguay), James Rodríguez (Colombia) og Arturo Vidal (Chile)

 

Flest Copa América-titler:
Uruguay – 15
Argentina – 14
Brasilien – 8
Paraguay, Peru – 2
Chile, Colombia, Bolivia – 1

 

Turneringens hjemmeside: http://www.ca2016.com/

Barca-stjerner kæmper om sydamerikansk pokal

Mange realistiske bud på vindere af Copa America, der let kan blive afgjort af en tidligere eller nuværende Barcelonaspiller

 

Af Jesper Sørensen, juni 2015

 

Tid til revanche: Et år efter et VM med blandede, latinamerikanske følelser kæmper 10 sydamerikanske og to mellemamerikanske i Copa America, hvor værtsnationen Chile torsdag spiller åbningskamp mod Ecuador. 

Uden for banen har der været uro, fordi en del latinamerikanske fodboldbosser er mistænkte i den ulmende korruptionssag i FIFA. Den tidligere præsident for den sydamerikanske fodboldunion CONMEBOL, Nicolas Leoz fra Paraguay, sidder endda i husarrest, og der stilles kritiske spørgsmål om afholdelse næste års Copa America. Men på banen er der lagt op til lækkerier, som desværre bliver svære at komme til at overvære for danske tv-seere.

Turneringen tegner til en sjældent jævnbyrdig affære, hvor trofæet meget vel kan blive løftet af en af de to nuværende Barca-stjerner Messi (Argentina) og Neymar (Brasilien) eller Alexis Sanchez (Chile), som efter VM skiftede fra Barcelona til Arsenal. Men det kan også ende med, at en Real Madridstjerne, James Rodriguez fra Colombia, løfter pokalen.

Det er 44. gang, der spilles om Copa America, og turneringen har ikke altid haft høj prioritet for alle hold. Men denne gang er der formentlig flere, som har noget, de gerne vil bevise. Det gælder ikke mindst stormagten Brasilien, som efter ydmygelserne ved VM, kulminerende med 1-7 mod Tyskland, har en masse at revanchere.

 

Chile går efter sin første triumf

De 12 hold er delt ind i tre grupper, hvor nummer ét og to i hver pulje går til kvartfinalerne sammen med de to bedste treere.

Med stjerner som Alexis Sanchez og Arturo Vidal har det chilenske hjemmepublikum et realistisk håb om, at Chile endelig går til tops efter fire gange at være endt på andenpladsen. Chile er favorit til at vinde gruppe A, hvor Mexico ligner den største trussel. Begge imponerede ved VM i Brasilien med seværdig fodbold, der bragte begge videre fra gruppespillet foran stærke modstandere.

Således sendte Chile de regerende verdensmestre fra Spanien ud, mens Mexico endte foran Kroatien og havde de brasilianske værter på krogen. Mexico er to gange endt på andenpladsen ved Copa America, men den karismatiske træner Miguel Herrera har sagt, at Mexico i højere grad satser på den mellemamerikanske Gold Cup med start i juli. Holdets mangeårige defensive styrmand, den 36-årige Rafael Marquez, er udtaget til Copa America.

Også gruppens tredje VM-deltager, Ecuador, kan blande sig. Men dels er holdet klart stærkest på hjemmebane, dels mangler Ecuador sin største stjerne, Antonio Valencia fra Manchester United.

Det vil være en overraskelse, hvis Bolivia undgår sidstepladsen. Holdet fik blot to point i otte udekampe i den seneste VM-kvalifikation, og det ligner en nulløsning for Bolivia i Chile.

 

Argentina vil indhente Uruguay

I gruppe B er viceverdensmestrene fra Argentina klar favorit, og det ligner en formsag at gå videre. Som sædvanlig hviler der et tungt forventningspres på Lionel Messis skuldre. Mens dette kan blive året, hvor vidunderet sætter nye rekorder på klubplan og vinder tre titler med Barcelona, mangler han endnu at føre sit land til tops.

Ganske vist vejer Copa America langt fra lige så meget som et VM, men det vil pynte gevaldigt, hvis Argentina vinder turneringen for første gang siden 1993. Og holdet møder op i stærkeste opstilling, stort set forskånet for skader.

Hvis Argentina vinder, tangerer landet Uruguays rekord med 15 Copa-titler. Netop Uruguay er også i gruppe B, og de forsvarende Copa America-vindere er pt. nummer otte på FIFA’s verdensrangliste. Men Luis Suárez har stadig karantæne og kan ikke deltage, og ikonet Diego Forlán er stoppet på landsholdet. Dermed er det i høj grad op til Edinson Cavani at score målene.

Paraguay blev en overraskende nummer to ved den seneste Copa America i 2011. Men Paraguay er ved at bygge et nyt hold op efter sidstepladsen i den sydamerikanske VM-kvalifikation, og resultaterne efter VM har heller ikke imponeret. For holdets absolutte stjerne, den 33-årige angriber Roque Santa Cruz, bliver det den sidste turnering som landsholdsspiller.

Jamaica er sammen med Mexico er inviteret med i turneringen, og heller ikke det lille øriges landshold skal man stille store forventninger til. Dog går det næppe så galt, som da Frankrig bankede Jamaica 8-0 kort før VM, og holdet kan muligvis snuppe tredjepladsen.

 

Vender Falcao tilbage til rollen som målsluger?

Revanche for Brasilien og Falcao

Brasilien har noget at revanchere i gruppe C efter de afsluttende ydmygelser ved VM. En stor fodboldnation skal genvinde stoltheden med Dunga ved roret, og siden VM-nederlagene til Tyskland og Holland har Brasilien vundet samtlige sine træningskampe. Nu bliver det alvor uden de skadede Oscar, Marcelo og Luiz Gustavo, men med Neymar og den mod Tyskland hårdt savnede anfører Thiago Silva i nøgleroller.

I gruppen kan formentlig kun verdensranglistens nummer fire, Colombia, give Brasilien problemer. Jackson Martinez og især James Rodriguez skal følge op på en fremragende VM-slutrunde. Her var Radamel Falcao ikke med på grund af skader, og hans sæson hos Manchester United har været en stor skuffelse. Derfor må Copa America for Falcao være en kærkommen lejlighed til at vise, at han stadig er en bomber i verdensklasse, og der er også krudt i Sevillas Carlos Baca.

Peru blev nummer tre ved det seneste Copa America, men får næppe stor succes denne gang. Holdet kom ikke til VM og virker ikke skræmmende hjemmefra den tynde luft i Peru. Målene skal komme fra Flamengo-stjernen Paolo Guerrero eller den 36-årige Bayern-angriber Claudio Pizarro, som med 176 Bundesligamål har været Perus største eksportsucces.

Et bedre bud på gruppens tredjeplads er nok Venezuela, som ganske vist ikke har stolte fodboldtraditioner, men formentlig har sit bedste hold nogensinde. Holdet var tæt på at kvalificere sig til sit første VM, og for fire år siden nåede Venezuela med en fjerdeplads sin bedste placering nogensinde i Copa America.  Men alt tyder på en slutrunde med kraftige Barca-aftryk. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.02 | 20:42

Vi har længe ikke haft tid til at opdatere dennyeverden.dk
Men vi beholder materialet online, fordi mange stadig besøger siden alligevel. Tak for interessen.

...
30.10 | 23:02

WOW -

...
03.04 | 21:42

Hej,

Super fin side! Jeg kan godt lide at i går ned i dybden på emnerne!
Hvis i vil kan i også se min side her: https://www.sporttema.dk

Mvh.
Christian

...
23.01 | 08:17

denne sidde er god

...
Du kan lide denne side