Fodbold i Latinamerika

Diego Armando Maradona var den altoverskyggende stjerne, da Argentina vandt VM i Mexico i 1986.

Uruguay og Mexico skal til VM

Returkampe mod Jordan og New Zealand bliver en formsag

 
Af Jesper Sørensen
 
Uruguay og Mexico deltager i VM i fodbold næste sommer. Så skråsikkert kan det skrives allerede efter de to holds første play-off-kampe for at kvalificere sig.
Først vandt Uruguay hele 5-0 ude mod Jordan i en kamp, der understregede, at kun Japan og Sydkorea virkelig har noget byde på i Asien og Mellemøsten. 
Uruguay haltede længe i det sydamerikanske gruppespil, men fire sejre i de sidste fem kampe indikerede, at holdet var tilbage i sin normale form. Der var aldrig tvivl om klasseforskellen i en kamp, hvor Paris St. Germains skarpe angriber Edinson Cavani scorede to mål og lagde op til et tredje, mens Luis Suarez holdt lav profil. 
 
Chanceløse kiwier
Derefter vandt Mexico uden at anstrenge sig 5-1 hjemme mod New Zealand. Det må være en lettelse for det mexicanske publikum, som har set det grønblusede hjemmehold spille en sløj VM-kvalifikation, hvor holdet havde meget svært ved at score mål. 
Desuden overraskede New Zealand stort ved VM i 2010, hvor holdet spillede uafgjort mod Italien, Slovakiet og Paraguay. New Zealand fik nærmest ikke lov til at røre bolden, men holdt stand i over en halv time, inden Mexico fik brudt forbandelsen. 
 
Tre kvikke mål
Så lavede Mexico tre mål på 16 minutter, to før og ét lige efter pausen, og så var den dyst afgjort. Efter 80 minutter scorede Oribe Peralta sit andet mål, hvorefter han blev udskiftet til stående hyldest fra hele Azteca. 
Landstræner Miguel Herreira havde set bort fra de mexicanske spillere i Europa, som han mente ville få jetlag, så kampen blev spillet uden Manchester United-stjernen Javier "Chicharito" Hernandez.
En modig beslutning fra Herreira, som er Mexicos fjerde (!) landstræner i kvalifikationskampene.
Gæsterne spillede uden den tidligere FC Midtjylland-spiller Winston Reid, men det var på grund af en skade. 

USA redder Mexico

Den tidligere AGF'er Aron Johansson var med til at stoppe Panamas vej mod VM. To mål i overtiden var en bitter pille at sluge for Panama, der i stedet åbner døren for Mexico.
Af Nicolas Lund-Larsen 
 
"Når USA har prøvet alt andet, gør de altid det rigtige til sidst"...den gamle aforisme kom i hu tirsdag aften i VM-kvalifikationen i foldbold.
Mexico og Panama har længe kæmpet om den fjerdeplads, der giver adgang til play-off mod New Zealand. De to hold var oppe mod gruppens 1 og 2, USA og Costa Rica, som allerede havde kvalificeret sig til VM.
Status quo skulle blot holdes for Mexico, men så begyndte det at gå galt. USA kom bagud mod Panama, og helt indtil det 90. minut førte Panama 2-1. Dermed havde Panama fjerdepladsen i sin hule hånd, da Mexico var oppe mod overmagten i Costa Rica og tabte.
Men i overtiden viste USA, hvorfor de har vundet gruppen. Med to scoringer af henholdsvis Graham Zusi i det 92. minut og Aron Johannsson i det 93. minut cemeterede USA sin førsteplads, og Mexico er klar til play-off mod New Zealand. 
 
USA, Costa Rica og Honduras har kvalificeret sig direkte, Mexico går i play-off og Panama og Jamaica må blive hjemme. 

Ecuador, Chile og Honduras er også klar til VM

 

Uruguay og Mexico skal spille nervekampe i november

 

Af Jesper Sørensen

 

Chile slog Ecuador 2-1 i Santiago, men bagefter kunne begge hold juble over direkte kvalifikation til næste sommers VM. Derimod må Uruguay, trods sejr på 3-2 over duksen Argentina, til november ud i to gyserkampe mod Jordan. Argentina og Colombia havde allerede deres på det tørre inden gruppespillets sidste runde.

Det spillede måske ind, da Argentina kom til Uruguay uden Messi, Higuain og Mascherano. Maxi Rodriguez var anfører for Argentina, og han viste vejen ved at score gæsternes to mål. Men Christian Rodriguez og de sædvanlige målskytter Luis Suarez og Edinson Cavani sørgede for en hjemmesejr, som viste sig at være ubrugelig.

Med målet endte Suarez som topscorer i gruppespillet med 11 scoringer, men gruppespillet har været en regulær nedtur for de sydamerikanske mestre, som nåede semifinalen ved VM i 2010.

Chile og Ecuador kunne begge klare sig med uafgjort, men det havde især hjemmeholdet ikke tænkt sig at spille på. Alexis Sanchez og Gary Medel gjorde det til 2-0 kort før pausen, inden Ecuadors farligste spiller, Felipe Caicedo, svarede igen efter pausen.

Det fikst kombinerende hjemmehold havde problemer midt i kvalifikationsturneringen, hvor holdet røg ind i fire nederlag i træk. Men Chile sluttede fremragende af med fem sejre i de sidste seks kampe, og dermed kunne jublen bryde ud i Santiago.

Det gjorde den også i Ecuador, med et strejf af sorg, for i juli døde den blot 27-årige angriber Christian Benitez pludselig af et hjertestop. Derfor blev der råbt ”Chucho, Chucho”, Benitez’ kælenavn, i Quitos gader, og præsident Rafael Correa mindedes også Benitez i sin Twitter-hyldest til landsholdet.

I Lima spillede Peru og Bolivia 1-1 i en betydningsløs kamp. Begge nationer var langt fra at kvalificere sig til VM denne gang.

Også Paraguays hjemmekamp mod Colombia var uden betydning. Colombia rundede en meget flot kvalifikation af med at vinde 2-1 på to mål af Mario Yepes, som blomstrede i Radamel Falcaos fravær.

Venezuela stod over i denne runde, og må ærgre sig over, at nationens måske stærkeste landshold nogensinde ikke kunne sikre Venezuela sin første VM-kvalifikation. Med hjemmesejre over Colombia og Argentina viste holdet dog, at der er noget at bygge på.

I den mellemamerikanske kvalifikationsgruppe sluttede Mexico skidt af med 1-2 i Costa Rica, der er klar til VM sammen med USA og Honduras. Mexico slutter på fjerdepladsen og får dermed to kvalifikationskampe mod New Zealand til november. Det bør mexicanerne kunne klare, men holdet har skuffet fælt i gruppespillet, og det har ikke mindst knebet med at score mål. 

Jordan møder Uruguay og New Zealand møder Mexico onsdag den 13. november.

Håbet lever i Mexico

Af Nicolas Lund-Larsen
 
Fredagens VM-kvalifikationskamp mellem Mexico og Panama havde alle elementer til alletiders fodboldhistorie. Nervøs start, pres på efter de indledende minutter, masser af chancer, et brændt straffe og 1-1 langt ind i anden halvleg.
Og så forløsningen, og på hvilken elegant måde. I 85. minut modtager Raul Jeminez en lidt for hård aflevering på midten af Panamas straffesparksfelt. Han løfter derfor bolden i vejret og sakser den ind ved stolpen uden chance for måmand Jaime Penedo.
Uden at have set alle mål i kvalifikationsrunden fra hele verden vil jeg påstå, at dette mål ligger i top fem, hvad angår elegance, præcision, overblik og vigtighed.
På dennyeverden.dk linker vi sjældent, men dette mål fortjener en visuel opfølgning. så værsågod: http://www.youtube.com/watch?v=LPh2nPfUZXc
 
Mexico står til play off
I sidste kamp møder Mexico ude Costa Rica, som bestemt er til at tale med. I går tog Honduras alle tre point i deres indbyrdes kamp, dog uden betydning for stillingen.
Både USA og Costa Rica har allerede sikret sig direkte VM-billetter, og det hold, som ender på tredjepladsen, skal også til VM i Brasilien. Nummer fire skal i play off.
Status quo efter næste runde vil betyde, at Mexico skal møde New Zealand i play off. For at miste den mulighed skal Panama vinde hjemme over USA og Costa Rica over Mexico.
 
Stillingen før sidste runde:
 

1. USA                  9      12-6     19

2. Costa Rica         9     11-6     15

3. Honduras           9    11-10    14

4. Mexico              9      6-7      11

5. Panamá             9      8-11     8 

6. Jamaica            9       3-11     4

Colombia er VM-klar efter vanvids-comeback

Colombia og Chile delte i vildt drama. Ecuador, Chile og Uruguay afgør deres skæbne på sidste spilledag i VM-kvalifikationen.

 

Af Jesper Sørensen

 

Argentina får følgeskab af Colombia til næste års VM i Brasilien. Sent fredag var de velspillende colombianere ellers på vej til en ydmygelse på hjemmebane, hvor gæsterne fra Chile førte 3-0 efter mindre en halv time. Barca-stjernen Alexis Sanchez lod ikke hjemmeholdet få fred og scorede to mål, mens Inter-dynamoen Arturo Vidal lavede ét mål.

Således var Chile i fuld kontrol på vej mod VM. Men efter 66 minutter fik gæsternes Carlos Cormona sit andet gule kort og røg ud, og Colombia forstod virkelig at udnytte overtallet. Blot tre minutter reducerede Teofilo Gutierrez med sit sjette mål i gruppespillet, og efter 75 og 84 minutter udbyttede målkongen Radamel Falcao to straffespark til at udligne.

Dermed glippede Chiles direkte kvalifikation i denne omgang, men tirsdag har holdet en fin chance for at indløse en VM-billet, når holdet tager imod Ecuador i Santiago. Begge hold er sikre på VM-deltagelse med uafgjort, og Chile har vist forrygende form på det seneste.

Ecuador har derimod vaklet efter en fornem start på gruppespillet, men fredag kom holdet tilbage på sporet. Hjemme i Quito sejrede ecuadorianerne 1-0 over de sydamerikanske mestre fra Uruguay. Jefferson Montero scorede det enlige mål på Estadio Olympico Atahualpa efter en halv time.

Dermed kan Ecuador som nævnt komme direkte til VM med blot uafgjort mod Chile. Uruguay kan muligvis godt vinde hjemme over Argentina, som allerede er kvalificeret, og som har nøglespillere som Messi, Higuain og Mascherano ude med skader. Men det kan let vise sig, at holdet må nøjes med femtepladsen, der giver to kvalifikationskampe mod Jordan.

Argentina spillede kun for æren i Buenos Aires, men det var motivation nok til at slå Peru, der allerede inden kampen var uden chance for VM-kvalifikation.

Gæsterne bragte sig foran efter 21 minutter ved veteranen Claudio Pizarro, men på to mål af Ezequiel Lavezzi og ét af Rodrigo Palacio vandt argentinerne som ventet. Det var peruvianernes niende udenederlag i træk i VM-kvalifikationskampe.

I fredagens sidste kamp måtte Venezuela skuffende nøjes med 1-1 hjemme mod Paraguay. Ingen af holdene kommer til VM i Brasilien, og Venezuela er stadig det eneste sydamerikanske landshold, som aldrig har kvalificeret sig til VM. Denne gang så det længe ud til at kunne lykkes, men til sidst mistede holdet sit momentum, mens slumrende storhold som Chile og Uruguay vågnede op.

Tirsdag spilles Chile-Ecuador, Uruguay-Argentina, Paraguay-Colombia og Peru-Bolivia. Her er stillingen før de sidste kampe:

 

1. Argentina       15       33-12    32

2. Colombia        15       25-12     27

3. Chile               15       27-24     25

4. Ecuador          15       19-14     25

5. Uruguay          15       22-23     22

6. Venezuela       16       14-20     20

7. Peru                15       16-25     14

8. Paraguay         15       16-29     12

9. Bolivia             15       16-29     11

 

 

Gyser i Mexico City

Det ligner knald eller fald, når Mexico spiller mod Panama om billetter til VM. Kvalifikationen i Mellemamerika og Caribien afgøres i de kommende dage.

 

Af Nicolas Lund-Larsen

 

Alt andet end en sejr er lige meget for begge hold på fredag aften, når Mexico og Panama spiller et gyseropgør på det legendariske Aztec Stadion i Mexico City.

Begge hold har høstet otte point i VM-kvalifikationen. Panama har en bedre målscore og ligger derfor på den fjerdeplads, som giver adgang til Play Off-kampe mod New Zealand i kampen om billetter til VM til næste år.

Ganske vist er der to kampe tilbage, men det er en ringe trøst, for i den sidste kamp møder de to hold henholdsvis USA og Costa Rica, som ligger et og to i kvalifikations-gruppen.

Pointhøst mod gruppevinderne må anses som meget lidt sandsynligt. Dog har USA og Costa Rica ikke så meget at spille for, idet begge allerede har kvalificeret sig til VM.

 

Honduras har to matchbolde

 

Hard core afficionados i både Panama og Mexico drømmer dog stadig om direkte kvalifikation. For at det kan lade sig gøre, skal det se således ud:

Honduras skal tabe på fredag mod Costa Rica, og der er grund til at tro på, at det kan lade sig gøre. Til gengæld skal Honduras desuden sætte point til i den sidste kamp mod bundproppen Jamaica, og med direkte kvalifikation som gulerod for næsen, er det vist ude i cantina-teorierne. Men, men, men et gammel fodbold-ordsprog siger, at ”Så længe bolden er rund, kan alting ske”.

Det kan bundproppen Jamaica passende sige inden sin udekamp mod topholdet USA. Hvis Jamaica sikrer sig en sensationel sejr, mens Mexico og Panamá spiller uafgjort, kan Jamaica pludselig også skimte VM.

 

Stillingen før de to sidste runder

 

1. USA                  8      10-6     16

2. Costa Rica         8      11-5     15

3. Honduras           8     10-10    11

4. Panamá             8       7-9      8

5. Mexico              8       4-6       8

6. Jamaica            8        3-9      4

VM-billetter er på spil i Sydamerika

Nu bliver det afgjort, hvem der spiller sig til VM fra Sydamerika. Det kan især blive dramatisk i Quito og Bogotá på fredag. 

 

Af Jesper Sørensen

 

Fredag og tirsdag bliver det afgjort, hvem der skal til VM fra Sydamerika. Argentina har allerede kvalificeret sig, men der er lagt op til flere dramaer om, hvem der næste sommer skal følge med Messi og co. til Brasilien.

Således kan det blive hedt fredag i Quito, hvor Ecuador tager imod Uruguay. Begge har 22 point for 14 kampe. Det ligner mest kampen om, hvem der skal direkte til VM via fjerdepladsen, og hvem som via femtepladsen skal spille to kvalifikationskampe mod Jordan.

Ecuador kan efter en fantastisk start være ved at sætte en nærmest sikker VM-plads over styr. Holdet har vist sig at være nærmest usårligt hjemme, men sårbart ude. Hjemme i Quitos høje luft er Ecuador favoritter med et homogent hold, som har Manchester Uniteds Antonio Valencia og Lokomotiv Moskvas Felipe Caicedo som sine offensive profiler.

Gæsternes Luis Suarez har scoret ti gange i gruppespillet og er dermed samlet topscorer sammen med Argentinas Messi. Han bakkes op af Napolis farlige Edinson Cavani og den lidt falmede, men stadig værdifulde Diego Forlán, og de sydamerikanske mestre har genfundet selvtilliden efter en vaklende start på gruppespillet.

Colombia er sikker på kvalifikation, hvis det bliver til en hjemmesejr mod Chile. Begge er formstærke og spiller yderst seværdig fodbold, og måske er potentialet størst hos hjemmeholdet, som ud over den ekstremt farlige Radamel Falcao også har en stærk defensiv og disciplin.

Alle kan dog få nok at se til, når Chile med stjerner som Alexis Sanchez og Arturo Vidal flytter bolden hurtigt rundt. Chile har vundet de seneste fire kvalifikationskampe og imponerede også, da holdet i september spillede 2-2 i en venskabskamp i Spanien.

Venezuela er det eneste sydamerikanske land, som aldrig har deltaget i VM. Med sit formentlig stærkeste hold nogensinde så det længe ud til at lykkes, men nu skal tingene virkelig mage sig, hvis vinotinto skal med.

Det kræver en hjemmesejr fredag mod Paraguay, hvilket Venezuela er favorit til. Men samtidig skal enten Ecuador eller Uruguay tabe begge sine to sidste kampe med en vis margen.

Paraguay har, efter et udmærket VM i 2010, skuffet stort i gruppespillet og tabte senest 2-5 hjemme til Argentina. Holdet er under genopbygning og får næppe noget med hjem fra Caracas.

Kun i Buenos Aires kan begge landshold spille uden nerver. Argentina er som nævnt kvalificeret, og det skal nok ses i det lys, når landsholdet på grund af skader ser bort fra sine to farligste spillere, Lionel Messi og Gonzalo Higuain, samt midtbanedynamoen Javier Mascherano.

Perú har tabt de seneste tre kampe og er uden chance for at spille sig til VM, Det ligner endnu et nederlag, når argentinerne fejrer deres helte i Buenos Aires. Men de to hold spillede dog 1-1 i den første kamp i Lima, og hvis et svækket Argentina ikke er inspireret og motiveret, kan der godt lure en overraskelse til et højt odds.

 

1. Argentina       14       30-11    29

2. Colombia        14       22-9      26

3. Chile              14       24-21    24

4. Ecuador          14       18-14    22

5. Uruguay          14       22-22    22

6. Venezuela       15       13-19    19

7. Peru               14       15-22    14

8. Bolivia             15       16-29   11

9. Paraguay         14       15-28    11

Argentina, Costa Rica og USA klar til VM

 

Af Patricio Peña-Guillén

 

Lionel Messi nettede to gange på straffespark, da Argentina uden besvær vandt 5-2 i Paraguay og kvalificerede sig til VM. Argentina er det første sydamerikanske land, som har kvalificeret sig til næste års slutrunde i Brasilien, og der er lagt op til et par dramatiske sidste runder i gruppespillet.

Der var klasseforskel i Asuncion, og selv om Argentinas målmand Sergio Romero droppede og lod Paraguay udligne til 1-1, var der aldrig tvivl om udfaldet. Dermed er Paraguay uden chance for at kvalificere sig efter en sløj kvalifikation, hvor træneren blev fyret, og der blev sat gang i et generationsskifte.

Colombia kunne også have sikret sig en VM-billet, hvis det var blevet til en sejr i Uruguay, men det lyseblå hjemmehold er vågnet op efter en række skuffende kampe. Uruguay vandt 2-0 på to sene mål af Napoli-angriberen Edinson Cavani og Cristian Stuadi fra Español. Dermed fik Uruguay revanche for sidste års nederlag på 0-4 i Bogotá.

 

Brag i Ecuador

Næste gang venter der Uruguay et brag ude mod Ecuador, som måske er ved at sætte en nærmest sikker VM-billet over styr. Med uafgjort i Bolivia er det kun blevet til to point i de seneste fire kampe, men Ecuador kan med en hjemmesejr mod Uruguay alligevel kvalificere sig.

Chile kunne uden at spille holde tredjepladsen, men har to svære kampe tilbage, ude mod Colombia og hjemme mod Ecuador. Holdet er dog særdeles velspillende, med fire sejre i træk i gruppespillet og en stærk præstation med 2-2 i tirsdagens venskabskamp i Spanien, hvor Ecuardo Vargas nettede to gange for Chile. Tilføj Alexis Sanchez og Arturo Vidal, og du har en stor del af forklaringen på Chiles styrke.

I aftenens sidste kamp holdt Venezuela liv i sit efterhånden spinkle håb om at kvalificere sig til VM for første gang. Holdet vandt 3-2 hjemme over Peru, som er uden chance for at komme med. De fire bedste hold går direkte til VM, mens nummer fem skal spille to kampe mod Jordan fra den asiatiske kvalifikationsturnerning.

 

1. Argentina       14       30-11     29

2. Colombia        14       22-9      26

3. Chile              14       24-21    24

4. Ecuador          14       18-14    22

5. Uruguay          14      22-22     22

6. Venezuela       15       13-19     19

7. Peru               14       15-22    14

8. Bolivia             15       16-29    11

9. Paraguay         14       15-28    11

 

USA og Costa Rica klar til VM

I Mellemamerika er både USA og Costa Rica nu klar til VM. USA ydmygede Mexico, som normalt er det førende landshold i området, ved at vinde 2-0 og dermed sikre billetten. Samtidig ser det mere og mere sort ud for Mexico, som blot har vundet en af sine otte kampe i gruppespillet.

USA’s Clint Dempsey kunne endda tillade sig at brænde et straffespark i kampen. Nu skal Mexico tage sig sammen hjemme mod Panamá og ude mod Costa Rica, hvis holdet ikke mod sædvane skal misse VM.

Efter 1-1 ude mod Jamaica er også Costa Rica klar til VM med FCK’eren Cristian Bolaños og den tidligere FCK’er Bryan Oviedo på holdet. Costa Rica har vundet alle sine fire hjemmekampe hidtil, senest mod Klinsmanns ellers bomstærke USA, og det er nøglen til succesen.

Honduras ligger nummer tre og står til at sikre sig den tredje, direkte kvalifikation, mens nummer fire skal spille to kampe mod New Zealand om at komme med. 

 

1. USA                  8      10-6    16

2. Costa Rica         8      11-5     15

3. Honduras           8      10-10   11

4. Panamá             8       7-9      8

5. Mexico              8       4-6       8

6. Jamaica            8       3-9       4

Falcao og Messi er meget tæt på VM

 

Af Patricio Peña-Guillén

 

Tirsdag kan Argentina og Colombia spille sig til VM. Det sker, hvis Argentina vinder i Paraguay, mens Colombia vinder i Uruguay.

Begge har spillet forrygende fodbold i den sydamerikanske VM-kvalifikation, og Colombia fortsatte med at imponere ved at vinde 1-0 hjemme over Ecuador, som blev hæmmet af et rødt kort til forsvarsspilleren Gabriel Achilier.

Los Cafeteros, som Colombias yndlinge kaldes, ligner et godt bud på en overraskelse ved næste års VM i Brasilien. Defensiven og disciplinen er stærk, og angriberne Radamel Falcao og Teofilo Gutiérrez kan gøre ondt på alle forsvar.

Derimod skal Ecuador efterhånden til at finde formen igen efter en fantastisk start. På tirsdag går turen til verdens højest beliggende hovedstad, La Paz i Bolivia, hvor mange udehold har lidt i den tynde luft.

Men dels er Bolivia sidst i gruppespillet uden chance for at komme til VM, dels er Ecuador med verdens næsthøjest beliggende hovedstad (Quito) vant til at spille i tynd luft.

Bolivia tabte sent fredag klart i Paraguay, som også kun har en teoretisk chance for at komme til VM denne gang. Paraguay har valgt at satse på et generationsskifte, efter kvalifikationen tidligt gik skævt for holdet, der ellers gjorde det fint ved det seneste VM.

Også Uruguay, som efter VM-semifinalen vandt Copa America, har skuffet i VM-kvalifikationen. Men holdet høstede tre supervigtige point i den svære udekamp i Peru, hvor Luis Suarez scorede begge udeholdets mål.

Liverpool-angriberen har karantæne i Premier League, og han var åbenbart udhvilet nok til at blive matchvinder. Dermed har Suarez scoret 10 mål i 11 kampe og er topscorer i gruppespillet foran Higuain, Messi og Falcao.

I Santiago vandt Chile med 3-0 over Venezuela, der op til kampen meldte om maveproblemer hos sine spillere. Det var Chiles fjerde sejr i træk i VM-kvalifikationen – pudsigt nok lige efter fire nederlag i træk. Venezuela er derimod gået helt i stå.

Holdet lagde flot ud i gruppespillet, og der opstod VM-feber i landet, der som det eneste i Sydamerika aldrig har deltaget i et VM. Venezuela bør kunne vinde sine sidste to kampe mod udesvage Peru og Paraguay, men det er næppe nok.

 

Stillingen før tirsdagens kampe. De fire bedste går direkte til VM, mens nummer fem spiller to kampe mod et hold fra Asiens kvalifikation, enten Jordan eller Uzbekistan, om at kommer til VM.

 

1. Argentina                13   25-9    26

2. Colombia                 13   22-7    26

3. Chile                       14   14-24   24

4. Ecuador                   13  17-13   21

5. Uruguay                   13  20-22   19

6. Venezuela                14  10-17   16

7. Peru                         13  13-19   14

8. Paraguay                  13   13-23   11

9. Bolivia                      14   15-28   10

 

 

Kampe tirsdag den 10. september

 

Bolivia-Ecuador

Uruguay-Colombia

Venezuela-Peru

Paraguay-Argentina

 

Mexico kæmper for liv og ære

Efter en række skuffelser kan næste års VM i fodbold sensationelt blive uden Mexico. Det værste før kampen mod USA på tirsdag er dog, at den store nabo klarer sig glimrende.

 

En klumme af Nicolas Lund-Larsen, som er søn af en mexicansk mand og en dansk kvinde og bor i Miami, USA ...

 

"Alt i Amerika er større end i virkeligheden", er en vending, der sarkastisk anskueliggør USA's lederrolle, men også landets selvopfattelse. USA har erobret verden og rummet.

Og dog... på et område på verdensscenen, må Stars and Stribes pænt sætte sig på bagperronen og holde kæft, indtil de bliver spurgt.

På fodboldbanen er amerikanerne ikke meget bevendt. Og andre nationer gider ikke høre på undskyldninger om, at de prioriterer NFL og baseball højere, sportsgrene som de selv har opfundet og som de holder verdensmesterskaber i uden at invitere andre nationer.

 

Storbror og lillebror

Mexico hører ikke til helt i toppen i fodboldhierarkiet sammenlignet med Argentina og Brasilien, men fodbold er mexicanernes nationalsport. 

På fodboldbanen er det forarmede og korruptionsplagede Mexico storebror i forhold til USA. Uanset vejr, vind, krig, afbud, benbrud, dårlige trænere, snæversynede dommere og hvad man ellers kan finde på, har Mexico aldrig tabt til USA på hjemmebane. Aldrig.

Og det sker heller aldrig, hvis man spørger den menige mexicanske selvopholdelsesdrift.

 

Stor succes med Klinsmann 

Nu har USA grebet til drastiske midler. De har ansat Jürgen Klinsmann som landstræner, som et signal om, at de mener det alvorligt.

Selvom starten var blød, har den tyske effektivitet sat ind. Med tolv sejre i træk og med gennemsnitligt tre mål per kamp (før fredagens nederlag, red.), synes USA bedre end nogensinde før. På vej til Rio og top 20 i verden.

Hvis sol, måne, stjerner og striber står rigtigt, kan USA faktisk kvalificere sig som den sjette nation til VM 2014 allerede på fredag i Costa Rica.

 

Et spørgsmål om ære

På tirsdag mødes USA og Mexico i Ohio. Efter fredagens kampe har USA 13 point mod Mexicos sølle otte, og Mexico er dykket ned på fjerdepladsen, der ikke giver direkte kvalifikation til VM.

Under alle omstændigheder er det meget mere end point, der står på spil på tirsdag i Ohio. For Mexico er det et spørgsmål om fodboldåndelig overlevelse.

 

Stillingen før tirsdagens brag. Alle hold har spillet syv kampe.

 

1. Costa Rica       10-4    14

2. USA                  8-6     13

3. Honduras         8-8      10

4. Mexico             4-4      8

5. Panamá            5-7      7

6. Jamaica            2-8      3

 

 

 

 

Tirsdag den 10. september:

Honduras-Panamá

Jamaica-Costa Rica

USA-Mexico

Det bliver hedt i Bogotá

 

Af Patricio Peña-Guillén

 

Den sydamerikanske VM-kvalifikation går ind i sin afgørende fase i den kommende weekend. Topholdet Argentina er på sikker kurs mod VM og står over, mens der for andre står vigtige points på spil.

Størst opmærksomhed er der om opgøret i Bogotá, hvor gruppespillets toer Colombia tager imod nummer tre, naboerne fra Ecuador. Udover vigtige points har kampen den lille krølle, at Ecuadors colombianske landstræner Reinaldo Rueda for første gang gæster sit fædreland i spidsen for et andet hold.

Som tidligere træner for Colombia U-14-landshold var han endda med til at forme to af hjemmeholdets allerstørste stjerner, Radamel Falcao fra Monaco og Inters stærke midtbanespiller Fredy Guarin. Falcao er holdets topscorer i gruppespillet med syv mål, hvor holdet også har vist store defensive kvaliteter. Han kommer dog med en skadet ankel fra weekends kamp mod Marseilles, så det er tvivlsomt, om han kan spille mod Ecuador.

Gæsterne har også imponeret i gruppespillet, men hvad der har lignet en sikker kvalifikation tegner nu knap så sikker. I forrige kamp led Ecuador et knæk med nederlaget i Peru, og for en måned siden døde en af holdets største profiler, den 27-årige Christian ”Chucho” Benitez, pludselig af et hjertestop.

Mødet med Colombia er den første vigtige kamp efter tragedien. Udover det menneskelige tab har Ecuador mistet en af sine farligste angribere, som lavede fire mål i sine ni kampe i gruppespillet. Blandt dem var sejrsmålet, da Ecuador slog Colombia 1-0 i juni 2012.

Det er især op til Manchester United-fløjen Antonio Valencia og topscoreren Felipe Caicedo fra Lokomotiv Moskva at byde Colombia op til dans i Bogotá. Ecuador har endnu ikke vundet ude i gruppespillet, og det sker næppe denne gang.

I Santiago kan Chile komme et stort skridt nærmere VM, hvis det lykkes at slå Venezuela. Efter fornemt spil i den forrige kvalifikation og til VM, har Chile haltet i gruppespillet, men efter nederlag i træk har holdet vendt bøtten med tre sejre i rap. Med profiler som Barcelonas Alexis Sanchez og Inters midtbanedynamo Arturo Vidal kan det let blive fire på stribe.

Venezuela lagde flot ud, og det har længe lignet den første VM-kvalifikation nogensinde for landet, der har baseball som nationalsport. Med en stram disciplin, stærk fysik og den kreative stjerne Juan Fernando Arango (fra Gladbach) som anfører har Venezuela nået et niveau, hvor holdet skal tages alvorligt.

Men det vil være en overraskelse, hvis det rækker til point mod det formstærke hjemmehold. Ikke mindst hvis man skal tro udmeldinger om, at 20 af Venezuelas spillere er ramt af maveinder et par dage før kampen! Til gengæld har Venezuela gode muligheder i de to efterfølgende kampe, hjemme mod Peru og Paraguay.

I Lima tager Peru imod Uruguay i en kamp, der mest handler om stadig at kunne snuppe femtepladsen og dermed to ekstra kvalifikationskampe. Peru har vundet fire af sine seks hjemmekampe. Holdets spil bygges op om anføreren Claudio Pizarro med Schalkes Jefferson Farfan og José Paolo Guerrero fra Corinthians som farlige afsluttere.

Over for det står VM-kvalifikationens største skuffelse, de forsvarende sydamerikanske mestre og VM-semifinalister Uruguay. Men Uruguay gjorde en god figur ved ”mini-VM”, Confederations Cup i Brasilien, hvor holdet gav værtsnationen kamp til stregen og kun tabte kampen om tredjepladsen mod Italien efter straffesparkskonkurrence.

På papiret bør Uruguay kunne præstere bedre med offensive stjerner som Luis Suarez, Diego Forlan og Seria A-bomberen Edinson Cavani. Også selv om Suarez mangler kamptræning på grund af karantæne i Liverpool.

Weekendens sidste kamp, Paraguay mod Bolivia, får næppe nogen særlig betydning. Begge hold har formentlig udspillet deres rolle, men æren står altid på spil, og Paraguay leverede for nylig en fornem indsats ved at spille 3-3 ude mod Tyskland efter en tidlig chokføring på 2-0. Det var en tiltrængt opmuntring efter et gruppespil med blot to sejre i 12 kampe.

Den tidligere Bayern Münchenspiller Rogue Santa Cruz er den rutinerede stjerne på et hold midt i et generationsskifte. Bolivia er gode hjemme i den tynde luft, men har blot hentet ét point i sine seks udekampe, sensationelt nok i Argentina. Udeholdet har ingen store stjerner, men sætter blandt andet sin lid til den fikse fløjspiller Alejandro Chumacero.

Kampene spilles fredag og lørdag den 6. og 7. september dansk tid. Tirsdag og onsdag den 10. og 11. september spiller Bolivia mod Ecuador, Uruguay mod Colombia, Venezuela mod Peru og Paraguay mod Argentina.

Her er stillingen i gruppespillet. De fire øverste pladser giver direkte adgang til VM, mens nummer fem skal spille mod Jordan eller Uzbekistan fra Asiens kvalifikationsturnering om en plads.

 

  1. Argentina                13   25-9    26
  2. Colombia                 12   21-7    23
  3. Ecuador                   12  17-12   21
  4. Chile                       13  21-21   21
  5. Uruguay                  12  18-21   19
  6. Venezuela               12  10-14   16
  7. Peru                       12  12-17   14
  8. Bolivia                     12  15-24   10
  9. Paraguay                 12    9-23    8

 

Mini-VM var triumf og fiasko fra Brasilien

 

Af Catalina Peña-Guillén & Jesper Sørensen

 

Confederations Cup var en blandet oplevelse for Brasilien. Allerede åbningskampen mod Japan var Confederations Cup i en nøddeskal: Et veloplagt, sejrende landshold. Og en pibekoncert mod landets præsident Dilma Rousseff, som måtte opgive at holde tale for masserne.

På den ene side spillede landsholdet fremragende fodbold, offensivt og med den kælne boldkontrol, der har fået de fleste fodboldfans uden for Argentina til at elske Brasilien. Søndag satte landsholdet en fed streg under denne status med en nærmest sensationelt klar sejr over ellers uovervindelige Spanien.

Tilsæt samba, sandstrande og smukke, solbrune mennesker, så har du præcis det billede af Brasilien, landets regering gerne vil have resten af verden til at se.

På den anden side blev der under Confederations Cup slået skår i det idylliske billede. Et syvcifret antal mennesker gik på gaden for at demonstrere mod korruption, social ulighed og høje priser for offentlig transport og for bedre skoler og et bedre sundhedssystem. Med mere. På selve finaledagen demonstrerede cirka 5000 mennesker i området omkring stadionet Maracanã.

 

For dyrt og for stort

Vreden havde fået lyd, selv om der var mange forskellige grunde til at gå på gaden. Nogle af demonstranterne kædede protesterne sammen med, at staten bruger milliarder af kroner på nye stadions og veje, der skal sikre landet uvurderlig reklame ved næste års VM og ved OL i 2016.

Demonstranterne har ret i mindst to pointer: Selv om mange fattige brasilianere er løftet op i middelklassen i de senere år, så er der stadig enorme gab mellem samfundets top og bund. Og oprindelig lovede den brasilianske sportsminister, at stadions skulle finansieres med private penge og uden en eneste offentlig cent. Det har vist sig at være forkert.

I gaderne fik demonstranterne skabt så meget uro, at FIFA måtte svare på spørgsmål om, hvorvidt man kunne overveje at tage VM-værtskabet fra Brasilien. Det afviser FIFA selvfølgelig.

Men alene det, at spørgsmålet kan stilles, vækker spørgsmålet om, hvorvidt de store sportsarrangementer er blevet for store. Indtil 1978 havde et VM kun 16 deltagere, men næste år er hele 32 hold med, og det er de færreste lande, som kan bære sådan et arrangement.

 

Lussing til præsidenten

Spørgsmålet om, hvorvidt Brasilien bør holde næste års VM, er selvfølgelig også en kindhest til Brasiliens omdømme og dermed for præsidenten. Samtidig er Dilma Rousseffs popularitet styrtdykket fra, at over 60 procent af befolkningen i marts støttede hende som præsident til nu blot 30 procent. Det er vel kun i Latinamerika, vinden kan vende så hurtigt.

Trods dette mener nogle observatører også, at præsidenten tacklede dramaet på en fornuftig måde. Hun udtalte, at når så mange mennesker går på gaden, er det fordi, de ønsker forandringer. Prisen for at køre med bus og tog stiger alligevel ikke, og præsidenten lover, at der senest til oktober holdes en folkeafstemning om velfærds-reformer.

”For sent”, mener nogle, andre mener ”bedre sent end aldrig”. Og man kan med en vis ret sammenligne med optøjer og demonstrationer i England og Spanien, hvor man ikke fik indtryk af, at regeringerne tog massernes budskaber alvorligt.

 

 

3-0 til modig træner

Også på stadion har brasilianerne været lidt desillusionerede efter et par år, hvor landsholdet har famlet sig frem. Forventningspresset er altid tårnhøjt i en nation, som har snuppet VM-titlen hele fem gange, og som regel på med meget smukt spil.

Efter fire sejre ud af fire mulige var forventningerne igen skruet i vejret inden den afgørende test. Samtidig var søndagens finale en af de meget få kampe, hvor Brasilien ikke gik på banen som favoritter. Spanien mødte op med VM-guld og to EM-titler på fem år. Og 29 kampe i træk som ubesejret i vigtige landskampe.

Overfor denne velsmurte ”maskine” sejrede Brasilien 3-0 i en utroligt intens kamp, hvor et aggressivt hjemmehold til tider slet ikke lod Spanien låne bolden. Udover fantastiske evner virkede det også som om, det mytiske stadion Maracanã gav brasilianerne vinger, og når dommeren samtidig var hjemmeholdets side, kunne det ikke gå galt for Brasilien. To mål af muskuløse Fred og et af superteknikeren Neymar var en naturlig konsekvens af den forbløffende klasseforskel.

Brasilien er ellers langt fra lige så sammenspillet og erfarent som Spanien. Til gengæld har Brasilien, ligesom Spanien, en særdeles erfaren træner, som ikke er bange for at træffe sine egne beslutninger.

Det er lykkedes Luiz Felipe Scolari at skrue et velspillende og efterhånden også effektivt landshold sammen primært af unge, sultne spillere. En mere og mere sammentømret enhed, som retfærdiggør Scolaris modige fravalg af koryfæer som Ronaldinho, Kaka og Robinho, og nye stjerner som Neymar og Oscar er ved at tage over.

 

 

Landsholdet og præsidenten i finalen

Holdet ligner et seriøst bud på en verdensmester, især når man tager i betragtning, at det unge hold har et år til luge fejlene ud. Som så ofte før halter det indimellem lidt defensivt, hvor Brasilien ikke er gode nok til at afvise indlæg fra fløjene.

Med mere kynisme kan det sjette VM-guld være en realitet næste sommer. Om det vil være nok til at løfte præsidentens meningsmålinger er en anden sag. Ligesom landsholdet har hun brug for at forberede sig på VM, som vil være en oplagt scene for brasilianere, som vil have et budskab ud.

Dilma Rousseff var ikke på stadion for at se søndagens store triumf. Det blev af nogle iagttagere blev tolket som angst for massernes reaktion, men en talsmand udtalte, at det aldrig havde været præsidentens plan at være tilskuer til finalen.

Næste år vil det se meget mærkeligt ud, hvis præsidenten ikke står i æreslogen i VM-finalen på Maracanã. Især hvis Brasilien har nået finalen, og det forventer brasilianerne.

Optakt til mini-VM i Brasilien

Af Jesper Sørensen

 

Der er et år til VM i fodbold, men VM-feberen er ved at indfinde sig i Brasilien. Landet er også vært for Confederations Cup, som udover værtsnationen tæller de regerende verdensmestre samt mestrene fra hvert kontinent. Det var den turnering, Danmark vandt i 1995 efter en finalesejr over Argentina, da vi deltog som Europamestre.

Turneringen begynder lørdag den 15. juni, hvor værterne tager imod Japan og også er i pulje med Italien og Mexico. Som det eneste land slipper værtsnationen for at spille kvalifikationskampe til VM, så for landstræneren José Felipe Scolari er Confederations Cup den mest realistiske test af, hvor Brasilien står frem mod VM.

Han blev hentet tilbage som landstræner i december, da fodboldforbundet fyrede Mano Menezes, som ikke lignede en mand, som kunne gøre Brasilien til verdensmestre for første gang siden 2002. Dengang var Scolari også landstræner, og med VM-titler i 1958, 1962, 1970 og 1994 er brasilianerne meget forvænte, så presset er enormt.

Det er Scolari bevidst om, og han udtalte straks efter sin ansættelse, at målet er at vinde både Confederations Cup og VM. Brasilien har i øvrigt vundet Conferations Cup tre gange, senest i 2009 i Sydafrika, men holdet skuffede ved VM året efter.

 

 

Lækkerier mod England og Frankrig

 

Udover det sportslige er turneringen en organisatorisk generalprøve på VM, og for nylig nåede det legendariske, ombyggede stadion Maracanã lige at blive klar til landskampen mod England.

Kampen viste, at Brasiliens unge hold kan spille berusende flot, teknisk fodbold, hvor modstanderen får lov til at løbe efter bolden. I første halvleg legede Brasilien med England som en kat med en mus, men det kneb med effektiviteten i begge ender, så kampen endte 2-2.

Få dag efter var Frankrig på besøg, og efter en fin første halvleg af franskmændene dominerede Brasilien fuldstændig efter pausen og vandt 3-0. Den store oplevelse i begge kampe var Chelseas højrekant Oscar, som scorede mod Frankrig og konstant gav travlhed i modstandernes defensiv.

Også hans klubkammerat David Luiz var fremragende i rollen som styrmand, først i forsvaret og siden på midtbanen. Barcelonas nye stjerne, Neymar, strålede derimod kun i første halvleg mod England, og brasilianerne forventer mere fra ham ved Confederations Cup.

 

 

Japan har store ambitioner

 

Brasilien er i gruppe med Japan, Italien og Mexico. Japan har i ni forsøg aldrig slået Brasilien, og syv kampe er endt med nederlag. Men Japan vil ligesom Brasilien prioritere turneringen højt, efter landet var det første til at kvalificere sig til næste års VM.

Det er sket i suveræn stil foran nationer som Australien og Oman. Angriberen Kaisuke Honda fra CSKS Moskva har været japanernes farligste mand i VM-kvalifikationen, men også Manchester Uniteds midtbanemand Kangawa og Stuttgart-angriberen Shinji Okazaki kan udfordre de fleste forsvar.

Kagawa har modigt meldt ud, at Japan går efter at vinde Confederations Cup. Det vil være en stor overraskelse, men Japan har gjort store fremskridt siden sin første VM-deltagelse i 1998, der endte med tre nederlag. Fire år efter nåede Japan på hjemmebane til ottendedelsfinalerne, og det gentog sig i 2010 efter sejre mod Danmark og Cameroun.

 

 

Italien i pinlig uafgjort

 

Også Italien aftvinger respekt, selv om holdet fik en lettere pinlig optakt, da holdet i en kamp mod miniputten Haiti nøjedes med 2-2 efter en føring på 2-0. Mere vigtigt er dog, at Italien ligner et hold på sikker kurs mod VM i Danmarks kvalifikations-pulje.

Derfor løber landstræneren Cesare Prandelli næppe den store risiko ved at skifte system, og ifølge italiensk presse eksperimenterer han til træningen med et 4-3-2-1-system med gode gamle Andrea Pirlo i en central rolle.

Mario Balotelli er favorit til at blive spydspids, men han var tandløs og ukoncentreret i Tjekkiet, hvor han fik et dumt rødt kort, og Italien kunne primært takke den erfarne målmand Gigi Buffon for det ene point. Heller ikke før udvisningen spillede italienerne overbevisende.

Italien er med som vice-Europamestre, for ellers ville der mangle et hold, idet Spanien både har vundet det seneste VM og EM.

 

Mexico i dyb krise

 

Mens Italien har skrantet et par kampe, er der langt dybere panderynker hos mexicanerne, som næsten kan skrue sombreroerne på. Mexico er Italiens første modstander i Confederations Cup, og holdet er ligesom Italien ubesejret i VM-kvalifikationen.

Men mexicanerne har spillet fem af sine seks gruppekampe uafgjort, og må tåle den ydmygelse, at den store nabo USA er nummer ét. Selv i årets træningskampe, mod Peru og Nigeria, har Mexico spillet uafgjort, så det ligner et kronisk problem. Trængslerne kommer blot to år efter, at Mexico vandt Concacaf Gold Cup med en overbevisende finalesejr mod netop USA.

En sikker mand på holdkortet er Manchester Uniteds Javier Hernández, bedre kendt som Chicharito, som tre år i træk har scoret en halv snes i Premier League, men netop mål er en mangelvare i kvalifikationskampene, senest med en nulløsning hjemme mod Costa Rica.

I den kamp var han en af blot tre startende mexicanere, som ikke spillere i landets egen liga.  De andre var forsvarsspillerne Héctor Alfredo fra Español og Andréz Guardado fra Valencia i Spanien. I de hidtidige 11 opgør mod Italien har Mexico blot vundet én gang, og det vil være en overraskelse, hvis det sker igen denne gang.

 

 

Spanien jager endnu en titel.

 

Den anden gruppe består af Spanien, Uruguay, Nigeria og Tahiti. Det vil være en sensation, hvis Spanien ikke går videre, og holdet er selvsagt også et godt bud på en vinder af turneringen, selv om landstræneren Vicente del Bosque har udnævnt Brasilien til favorit, ikke mindst på grund af hjemmebanefordelen.

Men som forsvarende verdensmestre og europamestre er der store forventninger til Spanien, der kommer til Brasilien med otte spillere fra Barcelona og fire fra Real Madrid. Spanien stiller med hele artilleriet af verdensstjerner bortset fra den skadede Xabi Alonso, og holdet fører sin VM-kvalifikation efter en udesejr i Frankrig.  

Alligevel er der en stigende skepsis over for, om Spanien får udbytte af sin titeljagt. I semifinalerne i Champions League blev Barcelona og Real Madrid sat grundigt på plads af tyske hold, og for nylig måtte Spanien nøjes med 1-1 hjemme mod Finland, som dygtigt og heldigt modstod det spanske pres. Confederations Cup er en spændende test af, om Spanien stadig er noget nær uovervindelige.

 

 

Uruguay har skuffet

 

Spanien åbner mod Uruguay på søndag. Uruguay er favorit til at snuppe den anden semifinaleplads med Nigeria som outsider, mens det er svært at forestille sig Tahiti på en de to øverste pladser. Dem vender vi tilbage til.

Uruguay har haft svært ved at leve op til sit meget høje niveau med en fjerdeplads ved VM i 2010 og sejren ved Copa America i 2011. Diego Forlán var blandt VM’s allerbedste spillere, men er faldet i niveau, og Uruguay har lidt i VM-kvalifikationen, selv om holdet har masser af krudt i front med Premier Leagues næstfarligste mand, Luis Suarez fra Liverpool, og Serie A’s topscorer, Edinson Cavani fra Napoli.  Kun Suarez har scoret flittigt i gruppespillet.

Efter blot to point i de seks foregående kvalifikationskampe fik Uruguay dog en vigtig sejr i Venezuela og er nu på gruppespillets femteplads. Umiddelbart har holdet ikke længere kvalitet til at udfordre Spanien og andre store hold, men turneringen foregår hjemme i Sydamerika, og det giver Uruguay en fordel.

 

 

Nigeria bliver måske væk!

 

Nigeria er med som vinder af Africa Cup, og Confederations Cup må være en gylden mulighed for at prøve formen af frem mod VM. Men ifølge BBC nægtede landsholdsspillerne at stige på flyet til Brasilien, fordi de ikke fik så god betaling som forventet fra Nigerias fodboldforbund. Striden opstod efter holdets uafgjorte kvalifikationskamp mod Namibia i onsdags, men bliv dog senere bilagt.

Man må håbe, striden ikke svækker holdets indsats, for med Chelseas John Obi Mikél som omdrejningspunkt kan man forvente god teknisk fodbold, og holdet er outsider til at snyde Uruguay for en semifinaleplads.

Flere af nigerianerne spiller til daglig i Rusland og Ukraine, blandt andet angriberne Ahmed Musa fra CSKA Moskva og Brown Ideye fra Dynamo Kiev, men der er også mange spillere fra den nigerianske liga.

Materialet er godt nok til at føre kvalifikationspuljen som ubesejret, og Nigeria har dermed kurs mod sin femte VM-deltagelse i træk. Men det vil være en overraskelse, hvis holder for alvor præger Confederations Cup eller VM.

 

 

Sensationen Tahiti

 

Tahiti blev højst overraskende mestre i Oceanien og kvalificerede sig dermed til Confederations Cup. Holdet fra det lille ørige stiller blot med én spiller, som ikke spiller i den hjemlige liga (Marama Vahirua fra græske Panthrakikos).

Så tre hæderlige nederlag vil absolut være godkendt for Tahiti, som aldrig har deltaget i et VM. Spillerne ankom til Brasilien med store smil og med udtalelser om, at de glæder sig til den store oplevelse. Mere er der næppe at hente for Tahiti, som giver odds 30 hos Unibet for en sejr mod Nigeria.

TV2 transmitterer fra Confederations Cup, som åbner lørdag den 15. juni med Brasilien mod Japan. Kampen spilles på Estadio Nacional Mane Garrincha i Brasilia og begynder klokken 21.00 dansk tid. Her er det fulde program for de to grupper.

 

Gruppe A

15/6: Brasilien-Japan

16/6: Mexico-Italien

19/6: Brasilien-Mexico

19/6: Japan-Italien

22/6: Italien-Brasilien

22/6: Mexico-Japan

 

Gruppe B

16/6: Spanien-Uruguay

17/6: Tahiti-Nigeria

20/6: Spanien-Tahiti

20/6: Nigeria-Uruguay

23/6: Spanien-Nigeria

23/6: Uruguay-Tahiti

Fire hold har sat kursen mod VM

Af Jesper Sørensen

 

Argentina tog endnu et lille skridt mod VM, da førerholdet i den sydamerikanske kvalifikation spillede 1-1 i Ecuador i nat, dansk tid. Dermed blev Argentina det første hold, som hentede point i Quito, hvor hjemmeholdet havde vundet sine første seks kampe.

Men det holdt hårdt for Argentina, som ellers kom foran efter blot fire minutter, da Sergio Agüero scorede sit fjerde mål i gruppespillet.

Det var ventet, at målet kom fra ham. Magikeren Lionel Messi er menneskelig for tiden og kunne efter sin skade kun spille den sidste halve time. Og gruppespillets topscorer Gonzalo Higuain havde karantæne efter sin hårde udvisning mod Colombia, og han var erstattet af Roberto Palacio fra Inter.

Ecuador kom sig hurtigt over chokket, der kom i kølvandet på nederlag for nylig til Tyskland og Peru. Holdet fik udlignet efter 17 minutter på et glimrende hovedstød af midtbanespilleren Segundo Castillo, som til daglig spiller i Puebla FC i den mexicanske liga.

Nu var stemningen elektrisk på Estadio Olympico Atahualpa, og Ecuador var tilbage i den vante stil med hurtige kombinationer og selvtillid, der prægede holdet før nedturen mod det tyske landshold.

Ecuador ligger stadig lunt til at kvalificere sig, men tre af de sidste fire kampe foregår på udebane, hvor holdet endnu ikke har vundet i denne kvalifikation.

Det var tredje gang i træk, Argentina måtte nøjes med uafgjort, efter 1-1 i Bolivia og 0-0 mod Colombia. Men der står så mange point på kontoen, at holdet stadig fører gruppespillet, og synes på sikker vej mod VM. Her skal der dog andre boller (og en Messi i topform) på suppen, hvis Argentina skal leve op til de tårnhøje forventninger.

Og så skal holdet undgå dumme udvisninger, som den Javier Mascherano fik til sidst. Midtbanespilleren var ved at blive kørt ud på en vogn, da han fik rødt kort for at sparke til den sygehjælper, som kørte vognen. Mascherano undskyldte sig med, at han var ved at falde af vognen, fordi den kørte for stærkt ...

 

 

Også Colombia ligner en VM-deltager for første gang siden 1998, og holdet kan godt levere en overraskelse ved VM. Los cafeteros vandt i sikker stil 2-0 hjemme over Peru på straffesparksmål af Radamel Falcao efter 12 minutter og lige før pausen af Teofilo Gutiérrez.

De to angribere har nu scoret henholdsvis syv og fem mål i gruppespillet, og de er væsentlige årsager til det velspillende landsholds succes. 

Peru kæmpede bravt for at holde liv i sin VM-chance, men på udebane har holdet kun hentet ét point, og var heller ikke i nærheden af et godt resultat denne gang. Lyset blev endeligt slukket 20 minutter før tid, da Carlos Zembrano forlod bane med sit andet gule kort.

 

Der var også et rødt kort i Caracas, hvor Venezuela tabte 0-1 til Uruguay. Dermed blev der lagt en dæmper på Los Vinotintos og landets VM-feber, efter en flot start på gruppespillet har givet begrundet håb om Venezuelas første VM-deltagelse nogensinde.

Napolis og Serie A’s topscorer Edinson Cavani nettede efter 28 minutter for udeholdet, som ellers har skuffet efter sin semifinaleplads ved VM og sidste års sejr i Copa America. Det røde kort faldt til en frustreret Tomas Rincon, som efter 84 minutter modtog sit andet gule kort.

 

I rundens fjerde kamp tog Chile et vigtigt og ventet skridt mod VM med hjemmesejren over udesvage Bolivia. Chile har et godt tag på Bolivia, og efter fire nederlag i træk var ved at knuse vinlandets VM-drømme, er Chile nu kommet på ret kurs med sin tredje gevinst i træk.

Målene kom fra tre af de sædvanlige profiler, Eduardo Vargas, Barcelona-stjernen Alexis Sanchez og Inters midtbanedynamo Arturo Vidal. Marcelo Morene reducerede efter en halv time, men Bolivia var ikke stærke nok til at holde liv i det spinkle VM-håb.

 

Der er nu sommerpause i kvalifikationen indtil 6. september, hvor der venter en godbid mellem nummer to og tre, Colombia og Ecuador. Desuden spiller Chile-Venezuela, Peru-Uruguay og Paraguay-Bolivia.

Her er stillingen i gruppespillet. De fire bedste pladser giver direkte adgang til VM, mens nummer fem skal dyste mod et hold fra Asiens kvalifikationsturnering om den en plads. 

 

1. Argentina   13  25-9   26

 

2. Colombia    12  21-7   21

 

3. Ecuador      12 17-12  21

 

4. Chile          13 21-21  21

 

5. Uruguay      12 18-21  19

 

6. Venezuela   12 10-14  16

 

7. Peru           12 12-17  14

 

8. Bolivia         12 15-24  10

 

9. Paraguay     12   9-23   8

 

 

Argentina i nyt topbrag

 

Af Jesper Sørensen

 

Få dage efter braget mod Colombia er Argentina klar til en ny topkamp ki den sydamerikanske VM-kvalifikation. Denne gang ude mod Ecuador, som ligger nummer tre i gruppespillet, og som endnu ikke har sat point til på hjemmebane.

De fire bedste hold kvalificerer sig direkte, mens nummer fem skal spille to kampe mod et hold fra Asien om at komme til VM. Her er vores optakt til de kommende kampe.

 

Ecuador-Argentina

Sidste sommer vandt Argentina 4-0 over Ecuador i Buenos Aires, men der venter en anderledes lige kamp i Quito. Ecuador har vundet alle sine seks hjemmekampe i gruppespillet, men både nederlaget mod Tysklands B-landshold og i Peru må give bekymringer før topkampen.

Lionel Messi sagde efter kampen, at han ikke er sikker på, han kan spille i Quito. Han er klar efter sin skade, men mangler kamptræning, og det vil være hans anden kamp på få dage. Messi mener også, den tynde luft i verdens næsthøjest beliggende hovedstad kan gøre det endnu sværere for ham. Det er dog sandsynligt, at Argentina giver ham spilletid i anden halvleg.

Ecuador slipper under alle omstændigheder for at møde den argentinske topscorer Gonzalo Higuain, som har karantæne efter sin udvisning mod Colombia, og formentlig afløses af Ezequiel Lavezzi fra Paris St. Germain. Ecuador har vundet de seneste to gange, de to hold har mødt hinanden i kvalifikationskampe i Quito.

 

Colombia-Peru

Colombia vandt ude over Peru og bør også kunne vinde hjemme i Bogotá. Træneren José Pekerman har sat skik på holdet i sit halvandet år som træner, og det bør føre til holdets første VM-kvalifikation siden 1998. Holdet viste senest fine takter ude mod Argentina, hvor topscoreren Radamel Falcao dog virkede langt under sit normale niveau. Hvis han svigter igen, skal målene nok komme fra Teófilo Gutiérrez.

Udeholdet fik en ny livline med sejren mod Ecuador. Men holdet har kun hentet ét point i fem udekampe i gruppespillet, og det vil være en stor overraskelse, hvis Peru får noget med hjem fra Bogotá. Holdets ofte kritiserede anfører, Claudio Pizarro, fik dog scoret og tændt et nyt håb for peruvianerne, som normalt har Jefferson Farfan og José Paolo Guerrero som sine farligste afsluttere.

 

Chile-Bolivia

 

Chile har vundet fem landskampe i træk mod Bolivia, senest i La Paz for et år siden. Holdet er også storfavorit på hjemmebane i Santiago. Chile har fulgt en trist stime på fire nederlag i træk op med sejre mod Uruguay og Paraguay og er igen på VM-kurs. I Paraguay stillede Chile i en 3-4-3 opstilling, med Arturo Vidal fra Juventus tilbage i en nøglerolle på den centrale midtbane, og det gentages sikkert mod Bolivia.

For udeholdet er VM-løbet nok kørt. Bolivia har blot hentet ét point i fem udekampe, sensationelt nok i Argentina, og uden den tynde luft og tilskuernes opbakning kan holdet ikke hamle om mod kontinentets bedste hold.

 

Venezuela-Uruguay

 

Sidste sommer spillede de to hold 1-1 i Montevideo, og der venter også en tæt kamp her. Hjemmeholdet med kælenavnet Vinotintos spiller disciplineret og fysisk fodbold med Juan Fernando Arango som anfører og mest iøjnefaldende spiller. Den ellers så baseball-fascinerede nation har entusiastisk bakket holdet op, især efter holdet for første gang nogensinde slog Argentina i en vigtig kamp tidligt i gruppespillet.

VM-semifinalisterne fra Uruguay har skuffet stort i gruppespillet, og til denne skæbnekamp må holdet undvære Premier Leagues næstmest scorende spiller (efter van Persie), Liverpool-stjernen Luis Suarez. Han har karantæne på grund af gule kort. Suarez viste ellers sit værd for Uruguay i onsdags, da han scorede det enlige mål i hjemmesejren over Frankrig.

Uden Suarez, som har scoret otte mål i 10 kvalifikationskampe, skal målene primært komme fra Serie A’s topscorer, Napolis Edinson Cavani, som blot har scoret to mål i 11 kampe i gruppespillet. Holdets helt store spiller ved VM, Diego Forlán, har siden VM været en skygge af sig selv, men er også udtaget til kampen i Venezuela. Efter kampen skal Uruguay, som forsvarende sydamerikanske mestre, spille Conferations Cup i Brasilien.

De seneste tre indbyrdes kampe er endt uafgjort, og det kan det også sagtens ende denne gang.

 

1. Argentina   12 24-8   25

2. Colombia   11 19-7   20

3. Ecuador     11 16-11  20

4. Chile         12 18-20  18

5. Venezuela  12 10-13  16

6. Peru          11 12-15  14

7. Uruguay     11 17-21  16

8. Bolivia       12 14-21   9

9. Paraguay    12   9-23   8

 

Festfyrværkeri endte som nulløsning

Argentina og Colombia delte i Buenos Aires. Ecuador tabte i Lima og er under pres inden topkampen mod Argentina på tirsdag.

 

Af Jesper Sørensen

 

Argentina og Colombia bød hinanden op til en forrygende tango i Buenos Aires, hvor de første 25 minutter var et festfyrværkeri af en fodboldkamp. Desværre blev der ikke scoret, og til sidst fusede kampen ud.

Lionel Messi var ikke med fra start efter sin skade, men der var masser af kvalitet på banen. Begge hold gik efter sejren, og i kølvandet på et par store argentinske chancer brændte Radamel Falcao efter 13 minutter en kæmpe chance for Colombia, da stjernen i fri position kluntet headede forbi målet.

Selv de største målslugere kan kikse, og blot tre minutter senere brændte kvalifikationens topscorer, Gonzalo Higuain, en lige så stor chance for Argentina helt inde i det lille felt.

Sådan fortsatte den herlige kamp med at bølge frem og tilbage, indtil et nyt drama fandt sted efter 27 minutter. Higuain jagtede aggressivt en bold i straffesparksfeltet i tæt kamp med den colombianske målmand David Ospina og forsvarsspilleren Cristian Zapata. Derefter sparkede Zapata til den liggende Higuain, hvorefter begge spillere fik røde kort for deres aggressivitet.

Det lagde desværre en dæmper på den forrygende kamp, og anden halvleg blev en noget mere tam forestilling. Efter pausen fik Agüero to gange underkendt mål for offside, hvoraf den sidste kendelse var tvivlsom.

Messi blev skiftet ind efter 57 minutter til stor begejstring, og allerede i sin første aktion tryllede han en stor chance frem til Argentina. Men uden at spille dårligt var det tydeligt, at Messi ikke er i højeste gear endnu, og til sidst virkede begge hold tilfredse med en nulløsning.

 

 

Historisk sejr?

 

I Lima vandt Peru 1-0 over Ecuador på en fantastisk helflugter af Bayern München-spilleren Claudio Pizarro allerede efter 11 minutter. Bortset fra Peru-kaptajnens flotte mål var der ikke meget at glæde sig over i en rodet og uskøn kamp.

Det forhindrede ikke, at landets præsident Ollanta Humala efter kampen svingede sig op til at tale om ”en historisk dag” for Peru!

Med sejren pustede Peru da også liv i sin VM-chance, med blot to point op til femtepladsen. For udeholdet var det efter mange flotte resultater en påmindelse om, at der stadig er et stykke vej til VM. Ecuador virkede mat og fysisk overmatchet, præcis som i nederlaget mod Tyskland for nylig, og der er noget at rette op på inden topkampen mod Argentina.

Chile vandt for anden gang i træk, da Eduardo Vargas og Arturo Vidal nettede i Paraguay, som først fik reduceret tre minutter før tid ved Malaga-angriberen Roque Santa Cruz.

Med nederlaget kan Paraguay glemme alt om at komme til VM, mens det ser lysere ud for Chile, der klatrede op på fjerdepladsen, der giver direkte kvalifikation. Vidals mål kom efter flot bandespil med Barcelona-stjernen Alexis Sanchez.

Chile byttede dermed plads med Venezuela, der ikke spillede op til sit bedste i den tynde luft i Bolivia og måtte nøjes med 1-1. Venezuelas stjerne, Juan Fernando Arango, bragte ellers gæsterne foran efter knap en time, men kort før tid udlignede Soliz Jhasmany Campos for hjemmeholdet.

Udligningen nytter ikke så meget, for med fire kampe tilbage kan Bolivia efterhånden kun kvalificere sig i teorien. Venezuela stadig har en pæn chance for at komme til sit første VM nogensinde.

 

 

1. Argentina   12 24-8  25

2. Colombia   11 19-7  20

3. Ecuador     11 16-11 20

4. Chile         12 18-20 18

5. Venezuela  12 10-13  16

6. Peru          11 12-15  14

7. Uruguay     11 17-21  16

8. Bolivia       12 14-21  9

9. Paraguay    12   9-23  8

 

Messi og Falcao mødes i topbrag

Af Jesper Sørensen

 

Argentina kan med Lionel Messi i spidsen spille sig meget tæt på VM, hvis holdet hjemme i Buenos Aires slår Colombia. Kampen mellem den sydamerikanske VM-kvalifikations nummer ét og tre spilles fredag den 7. juni sammen med tre andre vigtige opgør.

Alle landshold har stadig en chance for at kvalificere sig, men Bolivia, Peru og Paraguay kommer næppe til VM i Brasilien. Derimod kan både Argentina og Ecuador tage store skridt med sejre sent fredag, inden de to tophold tørner sammen den 11. juni.

De fire bedste hold kvalificerer sig direkte, mens nummer fem skal spille to kampe mod et hold fra Asien om at komme til VM. Her er vores vurderinger af de kommende kampe.

 

Argentina - Colombia 

 

Hjemmeholdet ligger nummer ét og kommer meget tæt på VM med en sejr i Buenos Aires. Lidt overraskende er Lionel Messi formentlig klar til at spille mod Colombia og mod Ecuador fire dage senere. Ikonet missede Barcelonas sidste tre kampe på grund af en skade, men FC Barcelonas fysioterapeut siger til argentinsk presse, at Messi gør store fremskridt. 

Under alle omstændigheder er Argentina favorit, og selv uden Messi i topform er der masser af offensivt krudt med Manchester Citys Sergio Agüero og gruppespillets topscorer, Real Madrids Gonzalo Higuain, i front. På hjemmebane har Argentina vundet de seneste tre kval-kampe med samlet 10-1 over Chile, Ecuador og Uruguay, og bortset fra to uafgjorte mod Bolivia har holdet lignet en velsmurt maskine, blandt andet med en sejr i Colombia.

Udeholdet tabte lidt uventet i Venezuela, så holdet kan godt bruge et point her. Det bliver svært, men ikke umuligt for Colombia, der stiller med et halvt hold af serie A-spillere (Mario Yepes fra AC Milan, Juan Camillo Zuniga og Pablo Armero fra Napoli, Christian Zapata fra AC Milan og Fredy Guarin fra Inter). Stjernen over dem alle er dog den kommende Monaco-angriber Radamel Falcao, som også på landsholdet er hyperfarlig, foreløbig med seks mål i sine otte kvalifikationskampe.

Se kampen på TV3 Sport 1, natten til lørdag klokken 00.05. Manchester United-fans kan særligt holde øje med den argentinske centerforsvarer Ezequiel Garay, som ifølge rygter snart skifter fra Benfica til Manchester United.

 

 

Bolivia - Venezuela 

 

Bolivia havde senest Argentina på krogen i La Paz, men måtte nøjes med uafgjort, og nu er det allersidste udkald for hjemmeholdet. Den heroiske indsats mod Argentina må have givet blod på tanden, og Venezuela får problemer i den tynde luft i verdens højest beliggende hovedstad, hvis hjemmeholdet spiller lige så hurtigt og aggressivt denne gang. Læg mærke til højrekanten Alejandro Chumacero, som kan give ethvert forsvar problemer, og til Carlos Saucedo, som har scoret tre mål i sine tre kampe i gruppespillet.   

I baseball-nationen Venezuela er der pludselig fodboldfeber. Efter sejren mod Colombia står holdet med en realistisk chance for at kvalificere sig til sit første VM nogensinde. Fremskridtet er opnået med en stærk defensiv og en solid holdpræstation med Borussia Mönchengladbachs offensive midtbanespiller Juan Arango som mest iøjnefaldende spiller. Venezuela, som spiller i mørkerøde trøjer og har kælenavnet La Vinotinto (rødvinen), vandt hjemme 1-0 over Bolivia.

 

 

Paraguay - Chile 

 

Hvilken nedtur for Paraguay! Hjemmeholdet har deltaget i VM de sidste fire gange,  gav Spanien kamp til stregen i kvartfinalen ved VM i Sydafrika, og blev i 2011 nummer to i Copa America. Men holdet ligger sidst i gruppespillet, og selv en sejr her er næppe nok. Eneste opmuntring før de sidste fem kampe er, at fire af dem foregår hjemme i Paraguay. Men yngre kræfter er kommet til, så måske er man allerede ved at bygge et nyt hold op.  

Efter fire nederlag i træk fik Chile senest en sejr mod Uruguay. Holdet var den helt store oplevelse i den forrige VM-kvalifikation og delvist også ved VM, men det niveau har Chile ikke haft i de sidste par år. Chile vandt hjemmekampen mod Paraguay og bør også kunne hente point her. Juventus-stjernen Arturo Vidal er motor på midtbanen, mens især Alexis Sanchez fra Barcelona udfordrer hjemmeholdets usikre defensiv.

 

 

Peru – Ecuador

 

Ecuador er på vej mod VM, mens det ligner sidste udkald for Peru. Hjemmeholdet har hentet tre hjemmesejre i Lima, senest mod Chile, og Ecuador har endnu ikke vundet på udebane i kvalifikationen. Så umuligt er det bestemt ikke for hjemmeholdet, der har målfarlige folk som Schalkes Jefferson Farfan og den tidligere Bayern- og HSV-angriber Paolo Guerrero, som nu spiller i Corinthians.

Ecuador ligger nummer to i gruppespillet, primært i kraft af maksimumpoint i sine seks hjemmekampe, blandt andet med 2-0 mod Peru. Antonio Valencia fra Manchester United er holdets store stjerne, selv om han har været målfattig på landsholdet i de sidste par år. Felipe Caicedo fra Lokomotiv Moskva er farligste mand i kvalifikationen for Ecuador, der har spillet sprudlende, teknisk fodbold.

Men for nylig blev Ecuador ydmyget i en kamp mod Tyskland, hvor tyskerne førte 4-0 efter 26 minutter og vandt 4-2. Ecuador virkede uforberedt på tyskernes hurtige, meget direkte spillestil. Dermed kom holdet ned på jorden efter mange flotte landskampe, der for første gang nogensinde har bragt holdet op i top 10 på FIFA’s rangliste.

 

1. Argentina   11 24-8  24

2. Ecuador     10 16-10 20

3. Colombia   10 19-7  19

4. Chile         11 16-19 15

5. Venezuela  11 9-12  15

6. Uruguay     11 17-21 13

7. Peru          10 11-15 11

8. Bolivia       11 13-20  9

9. Paraguay    11   8-21  8

 

Messi mistede pusten i La Paz

Af Jesper Sørensen

 

Lionel Messi mistede tilsyneladende pusten, da Bolivia tirsdag endnu en gang stak en kæp i hjulet på Argentina. Seks minutter før tid kunne han have afgjort kampen på en friløber, men i stedet måtte Argentina nøjes med 1-1 i La Paz.

De argentinske spillere var under kampen ude for at få ilt fra iltmasker for at klare sig i den tynde luft i verdens højest beliggende hovedstad. Men Bolivia kom bedst fra start, og midt i første halvleg bragte Marcelo Martins fortjent hjemmeholdet i front. Kort før pausen fik Ever Banega dog udlignet.

Messi lagde op til målet. Ellers kunne magikeren ikke leve op til de hædrende ord fra Bolivias præsident Evo Morales, som før kampen tildelte Messi en orden og forærede ham en poncho. Morales fik en Messitrøje til gengæld, og han kunne være stolt af Bolivias eget landshold, som er ubesejret i de seneste fire kampe mod Argentina, men næppe kommer til at komme til VM. Det kommer Argentina garanteret, og holdet fører stadig kvalifikationsgruppen.

Også Ecuador er godt på vej. I verdens næsthøjest beliggende hovedstad, Quito, vandt holdet sin sjette hjemmekamp ud af seks mulige med 4-1 over Paraguay, som er langt fra den form, holdet viste ved det seneste VM.

Paraguay kom tidligt i front, men Jefferson Montero scorede to gange for Ecuador, og Antonio Valencia og Ecuadors andre hurtige spillere fik spillet modstanderne tynde. Ude er "Tri" knap så stærke. Men verdensranglistens nummer 11 skal nok kvalificere sig til VM i Brasilien alligevel.

Værre ser det overraskende ud for Uruguay, som blev nummer fire ved VM og siden har vundet de sydamerikanske mesterskaber. Trods stjerner som Forlan, Suarez og Cavani kan kvalifikationen glippe for Uruguay, som tabte 0-2 i Chile.

Dermed er Uruguay uden sejr i de seneste fem kampe i gruppespillet, og der er pres på træneren Oscar Tabarez. Lidt bedre ser det nu ud for Chile, som efter fire nederlag i træk endelig fik en sejr.

Gruppespillets positive overraskelse er Venezuela, som i Caracas slog stærke Colombia med 1-0. Hjemmeholdet kom foran efter 13 minutter, da Salomon Rondon fra den russiske klub Rubin Kazan brugte sin fysiske styrke til at vifte en forsvarsspiller væk og tordne bolden op i nettaget.

Efter pausen burde Colombias største stjerne, Radamel Falcao, have udlignet i en fri position, men han ramte overliggeren, og Venezuela vandt fortjent. Dermed har Venezuela gode chancedr for at kvalificere sig til sit første VM nogensinde. Og med successen er fodbold, i det mindste for en tid, lige så populært som nationalsporten baseball.

De fire bedste landshold kvalificerer sig direkte til næste års VM i Brasilien. Nummer fem skal dyste mod et hold fra Asiens kvalifikationsturnering om at komme til VM.

Den 7. juni spilles de næste kampe, som er Argentina-Colombia, Bolivia-Venezuela, Paraguay-Chile og Peru-Ecuador.

11. juni følges op med topopgøret Ecuador-Argentina i Quito samt Chile-Bolivia, Colombia-Peru og Venezuela-Uruguay.

 

1. Argentina 11 24-8 24

2. Ecuador 10 16-10 20

3. Colombia 10 19-7 19

4. Chile 11 16-19 15

5. Venezuela 11 9-12 15

6. Uruguay 11 17-21 13

7. Peru 10 11-15 11

8. Bolivia 11 13-20 9

9. Paraguay 11 8-21 8

Ecuador og Colombia kan tage store skridt mod VM

Af Jesper Sørensen

 

Argentina kom meget tæt på VM med fredagens klare sejr over Venezuela, og tirsdag den 22. marts, lokal tid, spilles endnu fire vigtige kampe i det sydamerikanske gruppespil.

Efter 10 runder er jævnbyrdigheden så stor, at alle landshold stadig har en reel mulighed for at kvalificere sig. Men det kan især blive en stor aften for Ecuador og Colombia, som med sejre kommer et stort skridt tættere på VM.

De fire bedste landshold kvalificerer sig direkte til næste års VM i Brasilien. Nummer fem skal dyste mod et hold fra Asiens kvalifikationsturnering om at komme til VM. Her kan du læse vores vurdering af de kommende kampe.

 

 

Bolivia-Argentina

 

Bolivia tabte fredag 0-5 i Colombia og lignede langt fra et hold, der kan komme til VM. Men de øvrige resultater formede sig perfekt for bolivianerne, så chancen er der stadig, og der kan lure en overraskelse her. Det er altid en ekstra motivation at få besøg af Argentina og Messi, og verdens højest beliggende hovedstad, La Paz, er et svært sted at spille på grund af den tynde luft. Desuden er Argentina med sin sikre førsteplads måske knap så motiveret som hjemmeholdet.

I november 2011 fik Bolivia sensationelt 1-1 i Buenos Aires, og to år før vandt Bolivia endnu mere sensationelt 6-1 over Argentina i La Paz. Forskellen er blot, at Lionel Messi siden er begyndt at blomstre på landsholdet, senest med et m`l og to oplæg i sejren mod Venezuela. Dermed er Messi nummer to på topscorerlisten i gruppespillet sammen med Luis Suarez - kun overgået af argentineren Higuain.

 

Ecuador-Paraguay

 

Ecuador er gået fra at være lilleput til at være det næstbedste hold i gruppespillet og nummer 11 på FIFA’s verdensrangliste. Senest har et velspillende Ecuador 3-2 i venskabskampen i Portugal og i torsdags 5-0 over El Salvador, og i VM-kvalifikationen har holdet maksimumpoint for de første fem hjemmekampe. Den hurtige Manchester United-fløj Antonio Valencia er holdets stjerne, men det er først og fremmest et godt hold, hvor angriberen Felipe Caicedo fra Lokomotiv Moskva tager alle straffespark og er et godt bud som den første målskytte.

Paraguay vandt hjemmekampen mod Ecuador, men siden har holdet skuffet meget, og flere stjerner (Rogue Santa Cruz og Justo Villar) er droppet. Men fredag fik Paraguay en uventet livline, da holdet kom bagud sent i udekampen mod Uruguay, men alligevel fik sikret sig et point på Benitez’ udligning. Med fire point op til en af de sjove pladser har Paraguay stadig noget at spille for, men holdet er nok for svagt ude til at tage point.

 

Chile-Uruguay

To af de mest velspillende, sydamerikanske hold i de senere år mødes i Santiago, og begge har brug for point efter skuffende resultater i gruppespillet indtil nu. Senest tabte Chile lidt overraskende i Peru, og de tre foregående kvalifikationskampe gav nederlag til top tre-holdene Argentina, Colombia og Ecuador.

Dermed kan sædet også hurtigt blive varmt under holdets nye træner, Jorge Sampaoli. Han havde udtaget midtbanespiller Jorge Valdivia, som Sampaolis forgænger i 2011 droppede på grund af disciplinære problemer. Men nu er Valdivia skadet og kan ikke spille.

Liverpool-angriberen Luis Suarez scorede alle målene, da Uruguay vandt 4-0 i de to holds første møde i Montevideo. Denne gang bliver det formentlig noget sværere for Uruguay, som blot har fået ét point i fire udekampe. Også Uruguay fik en mental lussing i fredags, da holdet trods Suarez’ sene føringsmål kun fik uafgjort hjemme mod Paraguay.

 

Venezuela-Colombia

Venezuela tabte klart i Argentina i fredags, men det gør de fleste hold, og hjemmeholdet har en reel chance for at kvalificere sig til sit første VM nogensinde. Holdet har ikke de store stjerner, men præsterer stabilt, og det er blandt andet værd at holde øje med den målfarlige José Rondon fra den russiske klub Rubin Kazan. Venezuela er svære at slå i Caracas, men læg mærke til, at Colombia har vundet tre af sine fire udekampe.

Colombia er på vej mod sit første VM siden 1998, og holdet legede sig til sin fjerde sejr i træk mod Bolivia i fredags. Marchen mod VM sker i fin stil med Atletico Madrid-topscoreren Radamel Falcao som den store stjerne, selv om han ifølge colombiansk presse spillede under sit normale niveau. Men han scorede alligevel, ligesom fire andre spillere, hvoraf især Macnelly Torres fremhæves for sin indsats.

 

1 Argentina     10 7 2 1 23-7 23

2 Colombia        9 6 1 2 19-6 19

3 Ecuador          9 5 2 2 12-9 17

4 Uruguay        10 3 4 3 17-19 13

5 Venezuela     10 3 3 4  8-12 12

6 Chile             10 4 0 6 14-19 12

7 Peru             10 3 2 5 11-15 11

8 Bolivia          10 2 2 6 12-19  8

9 Paraguay       10 2 2 6  7-17  8

Messi og co. skal revanchere choknederlag

Af Jesper Sørensen

 

Messi er Gud, men i dag taber han”. Sådan stod der på et stort banner, da Argentina i november 2011 spillede VM-kvalifikationskamp i Venezuela. Og tabte. Siden det sensationelle nederlag har Argentina ikke tabt, og Lionel Messi og co. er klar til at tage revanche hjemme i Buenos Aires.

Fredag den 22. marts, lokal tid, spilles fire kampe i det sydamerikanske gruppespil, hvorfra de fire bedste landshold kvalificerer sig direkte til næste års VM i Brasilien. Nummer fem skal dyste mod et hold fra Asiens kvalifikationsturnering om at komme til VM. Her kan du læse vores vurdering af de kommende kampe.

 

 

Argentina-Venezuela

 

Med Lionel Messi tilbage i storform og opbakning fra selveste paven kan det næppe gå galt for Argentina. Holdet med de mange stjernespillere har en bedre balance end med Maradona som træner, og Messi er endelig begyndt også at ligne verdens bedste fodboldspiller, når han spiller for sit land. Ikke mindst hans hattrick mod Brasilien i en venskabskamp sidste sommer har givet VM-feber i Argentina.

Nationalsporten i Venezuela er baseball, ikke fodbold, men landet har sit formentlig stærkeste hold nogensinde og har en reel chance for at kvalificere sig til sit første VM.

Venezuela må nok undvære den muskelskadede Bilbao-forsvarer Fernando Amorebieta. Ellers er alle spillere klar til kamp. Men Argentina har ikke tabt siden fiaskoen i Venezuela, og den superfarlige trio Messi, Higuain og Agüero går sjældent fra banen uden at score.

 

 

Uruguay-Paraguay

 

Uruguay er et lille land, men en fodboldmæssig stormagt. De dobbelt verdensmestre blev nummer fire ved det seneste VM og vandt efterfølgende Copa America, men kvalifikationen til VM næste år er i fare efter blot ét point i de seneste fire kampe.

Stjerner som Luis Suarez, Diego Forlan og Edinson Cavani har ikke funklet. Men Cavani stoppede en længere måltørke med to mål for Napoli i søndags, og hjemme i Montevideo har holdet endnu ikke tabt i kvalifikationen. Det bør også blive til sejr denne gang.

Paraguay imponerede også ved det seneste VM, hvor holdet nåede kvartfinalerne. Men holdet er overraskende bundprop i gruppespillet, og det er ved at være sidste udkald, hvis ikke holdet skal misse VM for første gang siden 1994.

Et par af nøglespillerne fra VM, Rogue Santa Cruz og målmanden Justo Villar, som har været anfører, er droppet til kampene i Uruguay og Ecuador. Det ligner det sjette nederlag ud af seks mulige på udebane for Paraguay.

 

 

Peru-Chile

 

Hjemmeholdet må stadig drømme sig tilbage til 1970erne, hvor legenden Teofilo Cubillas styrede holdet til toppen af sydamerikansk fodbold. Nu står Peru igen til at misse et VM, og kun en sejr kan bruges mod Chile. Det er heller ikke umuligt, for mens holdet nærmest aldrig vinder ude, er det blevet til hjemmesejre mod Venezuela og Paraguay i gruppespillet.

Chile med Alexis Sánchez i spidsen tryllede både før og under det seneste VM, og holdet lagde også pænt ud i VM-kvalifikationen. Men de seneste tre kampe er tabt til top tre-holdene Argentina, Ecuador og Colombia, og nu skal Chile have point igen.

Holdets nye træner, Jorge Sampaoli, ville forstærke holdet med midtbanespilleren Jorge Valdivia, som i 2011 blev smidt ud af truppen på grund af disciplinære problemer. Men nu er Valdivia skadet og kan ikke spille.

 

 

Colombia-Bolivia

 

Hjemmeholdet er nummer seks på FIFA’s rangliste og styrer mod sit første VM siden 1998. Heller ikke Bolivia kan stoppe verdensstjernen Radamel Falcao, som scorede det afgørende mål i overtiden, da Colombia vandt i Bolivia, men denne gang ligner det en sikker sejr.

Colombia råder også over en stribe stærke spillere fra den italienske serie A; Mario Yepes fra AC Milan, Juan Camilo Zuniga og Pablo Armero fra Napoli, Christian Zapata fra AC Milan og Fredy Guarin fra Inter samt den talentfulde James Rodrigues fra  Porto. Den 41-årige målmand Faryd Mondragon er som den eneste spiller fra VM 1998 stadig i truppen, men han skal sandsynligvis sidde på bænken.

Bolivia har deltaget ved VM tre gange, men holdet har ikke styrken til at kvalificere sig for første gang siden 1994. Holdet får de fleste af sine point hjemme i den tynde luft i La Paz og har endnu ikke vundet på udebane i gruppespillet. Det vil være en sensation, hvis det sker her. 

 

Stillingen før de fire kampe:

 

Argentina         9     6     2     1     20-7     20

Ecuador           9     5     2     2     12-9     17

Colombia          8     5     1     2     14-6     16

Venezuela        9     3     3     3      8-9      12

Uruguay           9     3     3     3     16-18    12

Chile                9     4     0     5     14-18    12

Bolivia             9     2     2     5     12-14      8

Peru                9     2     2     5     10-15      8

Paraguau         9     2     1     6      6-16      7

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Jesper Sørensen | Svar 20.05.2014 13.28

Det er langt fra sikkert, Brasilien eller Argentina går til tops. Spanien, Tyskland og Italien er stærke, men de sydamerikanske hold har en fordel i Brasilien.

Thomas | Svar 19.05.2014 23.54

Som sagt tro jeg ikke Brasserne kan gå hele vejen. En af mine kammyer har skrevet en analyse af holdene: http://betbonus.dk/hvem-vinder-vm-2014/

Thomas | Svar 17.05.2014 20.05

En godt skrevet artikel. Selvom om Brasserne er på hjemmebane, tror jeg dog stadig godt at de kan få det svært. Ungt hold

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.02 | 20:42

Vi har længe ikke haft tid til at opdatere dennyeverden.dk
Men vi beholder materialet online, fordi mange stadig besøger siden alligevel. Tak for interessen.

...
30.10 | 23:02

WOW -

...
03.04 | 21:42

Hej,

Super fin side! Jeg kan godt lide at i går ned i dybden på emnerne!
Hvis i vil kan i også se min side her: https://www.sporttema.dk

Mvh.
Christian

...
23.01 | 08:17

denne sidde er god

...
Du kan lide denne side